Header

Relationen till Crossfit var helt obefintlig när jag började styrketräna under mitt första år på gymnasiet. Jag började träna på dåvarande Gold's gym i Sundsvall på grund av en kompis i klassen. Till en början tränade jag framförallt konditionsträning och mage, men började sedan övergå till maskiner och till sist vågade jag mig på de fria vikterna.

När jag flyttade till Halmstad började jag lära mig mer om kroppen, hälsa och träning och de var då styrketräningen tog fart på riktigt. Jag minns att en av mina klasskompisar sa att han tränade Crossfit och att vi testade på ett pass på hans box. Jag tyckte det var hemskt att behöva prestera på tid och det var ett flertal tekniska bitar som jag tyckte var svåra. Efter passet gick jag tillbaka till mitt gym och körde mina styrkepass...

Någon gång i vintras visade min pojkvän, Rasmus, ett youtubeklipp med Steve Cook och Brooke Ence, vilka jag då inte hade någon aning om vilka de var. Jag minns att jag blev väldigt inspirerad av den härliga stämningen och självklart fysiken som de visade upp i klippet
(se klippet HÄÄR!).

På grund av Rasmus fick jag även upp ögonen för Craig Richeys youtubekanal; Team Richey. Han är en bodybuilder/fysioterapeut som skolat om till Crossfit. Han delade med sig om hur han sakta hade ändrat sin uppfattning om Crossfit. Det blev startskottet på min övergång till Crossfit och efter en tvådagarsutbildning på ELEIKO väcktes även mitt intresse för olympiska lyft. Efter det började jag köra mycket basövningar och teknik i olympiska lyft och jag sökte mycket efter tips och inspiration på youtube.

Den 4:e april körde jag min första WOD, som jag själv hade satt ihop. Jag minns inte vad jag körde, men jag minns att det var fruktansvärt jobbigt. Skillnaden denna gången var att jag tyckte om känslan att ta ut mig på det viset och prestera på tid.

Redan den 6 april testade jag WODen 16.5 från Open, vilket var ett val jag kom att ångra sen....

Open 16.5

21-18-15-12-9-6-3

Bar facing burpees

Thrusters

Redan en månad senare gjorde jag om 16.5 och förbättrade min tid med hela 7 min! Det var som ett uppvaknande om hur bra träning Crossfit är och hur lurad man blir till att träna hårt genom att tävla mot sig själv.

Efter detta blev styrkepassen färre och WODarna fler. Sista helgen i juli gick jag en on ramp - kurs på Crossfit Svea och signade ganska snart medlemsskap på boxen. Nu är det snart fem månader sedan jag körde min första WOD, och jag kan helt ärligt säga att jag inte tänka mig att gå tillbaka till "vanlig" styrketräning igen. Jag har ett sug efter att utvecklas och jag älskar att ha mål att sträva mot.

Foto: Patrik Jacobsson

Crossfit ger mig möjligheten att utvecklas både fysiskt och mentalt. Jag är övertygad om att jag om 10 år kommer blicka tillbaka och vara glad över att jag vågade kliva ur min trygghetszon och testa någonting jag aldrig trodde jag skulle börja med.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Instagram@sofiasoderberg