Header

Självkänsla och självförtroende är ett hett ämne som diskuteras flitigt i sociala medier. Men vad är egentligen skillnaden mellan självkänsla och självförtroende? Jag tänkte reda ut detta och ge lite tips på hur vi kan bygga upp självförtroendet och självkänslan.

SJÄLVKÄNSLA

Självkänsla, handlar om hur vi ser på oss själva, hur vi definierar oss själva och om hur vi värdesätter oss själva som människa. God självkänsla är att acceptera att man inte kan bli älskad av alla, att våga misslyckas och att våga stå för den man är och vad man tycker.

Öka självkänsla

  • Träna på att tycka om dig själv och stå upp för den du är! - Lär känna dig själv, acceptera den du är och var stolt över den du är. Du är värdefull och unik ♥
  • Träna på att inte jämföra dig med andra! - Vi har en förmåga att jämföra våra negativa sidor med andras bättre sidor. Det är ett orättvist sätt att bedöma oss själva eftersom alla har bra och mindre bra sidor. Vi kan alltid träna upp våra mindre bra sidor, men för att kunna göra det behöver vi först acceptera våra mindre bra sidor.
  • Träna på att värdera dina bra kvalitéer! - Fundera över vilka kvalitéer och personligheter du har som du är stolt över och var glad för dessa istället för att leta fel med dig själv.
  • Träna på att säga nej! - Gör sådant som du vill göra och sådant som du mår bra av, inte vad andra tycker du bör göra.

SJÄLVFÖRTROENDE

Självförtroende, handlar om tron på vår egna förmåga att prestera. Självförtroendet kommer med prestationer och skiftar ofta beroende på situation. Vi kan t.ex. ha gott självförtroende när vi ska köra vår favoritövning på gymmet, medan vi har sämre självförtroende när vi ska tala inför folk.

Öka självförtroende

  • Testa nya saker! - Försök att vara öppen och nyfiken inför nya saker. Våga gå utanför din trygghetszon och gör sådant som du tycker är läskigt.
  • Träna på att tro på dig själv! - Peppa dig själv och försök övertyga dig om att du kommer klara det. Om du inte tror på dig själv är det svårare att övertyga någon annan att tro på dig.
  • Sätt upp mål! - Har du ett mål? Har du en dröm? Sätt upp delmål och gör en plan för hur du ska nå ditt mål. Målsättningar gör oss motiverad och ger oss en riktning, vilket ofta leder till ökat självförtroendet Läs mer om effektiva målsättningar HÄR 👈
  • Förbered dig! - Fundera över i vilka situationer du har sämre självförtroende. Fundera sedan på vad du skulle kunna göra för att känna dig mer förberedd i den situationen. Jag tycker t.ex. det är väldigt jobbigt att prata inför folk om jag inte känner mig förberedd. Har jag däremot förberett mig och tränat på vad jag ska säga, ökar mitt självförtroende och nervositeten minskar.

Hoppas ni har en fin kväll och tack för att ni läser ♥

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Instagram@sofiasoderberg